top of page

ÇOCUK BAKICISI SEÇİMİ

Vicdan azabı; suçluluk duygusu; çocuğunu ihmal etme düşüncesi…Bugün hangi çalışan anne bu sözcükleri bilmez? Çalışırken, en değerli varlığını emanet edebileceği kişi konusunda duyulan bitmek tükenmek bilmeyen endişeler.. Ya onun gösterdiği özeni göstermezse; sevgiyi veremezse; öz bakımıyla ilgili düzeni ihmal ederse.

 

Daha da çoğaltılabilecek bu kaygılar zincirini yok edecek doğru bakıcıyı nasıl bulabiliriz?

 

** İlk görüşme çok önemlidir. Doğal olarak gülümseyen, göz teması kurabilen, akıcı sözcüklerle kendini ifade edebilen, yumuşak bir ses tonuna sahip bir bakıcı muhtemelen çocukla da rahat ve sevecen bir ilişki kuracaktır. Çocuğun sempatisini kazanarak ilişkinin sağlıklı yürümesini sağlayacaktır.

 

** Bakıcı seçiminde yaş önemli bir unsurdur. Çocuk bakımı çok kolay ve hafife alınacak bir konu değildir.  Çok belirgin sınırları olmasa da çocuk bakımı, çok küçük ya da çok büyük yaşlarda kişilerin eline bırakılmamalıdır. Yirmi yaşın üzerinde olan, ilk yardım konusunda eğitimli, temel bakım becerilerini bilen bir kişi tercih edilmelidir. Çok yaşlı bakıcılar da çocuğun hızına yetişmekte zorlanabilir, çocuğun merak ve ilgilerine yanıt vermekte zorluk yaşayabilir.

 

** Bakıcının referans verebiliyor olması gerekir.  Daha önce çalıştığı yerler, süreleri ve burada bakımını yaptığı çocuklar hakkında bilgi, onun deneyimiyle ilgili fikir verecektir.

 

** Bakıcının belli bir eğitim düzeyinde olması, çocuğun becerilerini ve zihinsel gelişimini yakından etkileyecektir. Çocuk bakımı sadece yemeğini yedirmek, altını temizlemek ve elinden tutup gezdirmekle sınırlı değildir. Sorularına sabırla ve içtenlikle doğru yanıtlar vermek, yapısının biçimlenmesinde önemli rol oynayacağından göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Çocuk doğarken getirdiği sezgileriyle gerçekten sevilip sevilmediğini, ilgilenildiğini bilir. Gelişigüzel ilgi, hayal dünyasının gelişimini engeller.

 

** Gelişim sürecinde, disiplin uygulayabilecek ama aynı zamanda sevecen bir bakıcı seçmek gerekir. Disiplin burada ceza anlamında değil, bir kurallar bütünü olarak anlaşılmalıdır. Çocuğun sağlıklı bir algı geliştirmesi ve toplumda yer edinebilmesi için bu kurallar bütününün doğru bir bakıcı tarafından uygulanması gerekir. Hiç kural olmadan, her dediği yapılan bir çocuğun gelişimi ne kadar sağlıksız olacaksa, çok katı kurallarla bakılan çocukların gelişimi de o derece sağlıksız olacaktır. Tatlı sert bakım sağlayabilecek yeteneğe sahip bakıcı her zaman tercih edilmelidir.

 

** Çocuğun tüm gelişim evrelerinde, olmazsa olmaz unsur sevgidir. Bakıcının çocuklara karşı hassas ve özel ilgisi olan kişiler arasından seçilmesi uygundur. Ailenin düzenine uyum gösterebilecek özellikleri olmalıdır.

 

** Çocuk gelişiminde her zaman vurgulanan en önemli konu güven ve sağlıklı bağlanmadır. Çocuğun gelecekteki tüm yaşamını etkileyecek ve kim olduğunu belirleyecek bu durumun zarar görmesi kalıcı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle en başından itibaren doğru bakıcıyı bulmaya ciddi şekilde çaba gösterilmeli, titiz davranılmalıdır. Çocuk yeni durumlara alışmakta zorlanır. Sık sık bakıcı değiştirmemek için  güvenilir kurumlar ya da sağlam referanslara dayanarak bakıcı seçmek her zaman en iyisidir.

Nazan Parlak 

Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist

bottom of page